Lubisz gotować i eksperymentować w kuchni?
Chcesz prowadzić własną restaurację lub zostać szefem kuchni w znanych hotelach? Pasjonuje Cię zdrowe odżywianie?
Zacznij naukę w naszej szkole! W ramach nauki w zawodzie kucharz poznasz tajniki przechowywania żywności, sporządzania potraw i napojów oraz wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Jako absolwent kierunku możesz pracować jako szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, organizator usług cateringowych, możesz również otworzyć własną działalność gospodarczą.
Czas trwania nauki
3 lata
Tryb naucznia
Dzienny
Kwalifikacje
T.6. Sporządzanie potraw i napojów
Nauczysz się m.in.:
- przechowywania żywności
- sporządzania potraw i napojów;
- wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów
Będziesz mógł pracować w:
- zakładach usługowych o działalności gastronomicznej (restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy
- w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych
- w wyniku zdobytego doświadczenia może awansować na stanowisko szefa kuchni.
Ukończenie szkoły:
- pozwala na pracę w wybranym zawodzie
- daje możliwość uzupełnienia wykształcenia w liceum ogólnokształcącym (4 semestry) a także na kwalifikacyjnych kursach zawodowych
Ponadto oferujemy:
- praktyczną naukę zawodu, za którą uczeń otrzymuje miesięczne wynagrodzenie
- naukę w profesjonalnie wyposażonych pracowniach
- zajęcia dodatkowe
- koła zainteresowań (wokalne, taneczne, aktorskie, dziennikarskie)
- koło wolontariatu
- sekcje sportowe
- kursy zawodowe
- udział w programach EFS
- zajęcia wyrównawcze dla słabszych uczniów
- doradztwo zawodowe
Ucz się z najlepszymi w Branżowej Szkole na kierunku Kucharz!
Naucz się przyrządzać potrawy i napoje, dowiedz się jak działa kuchnia od środka! Zdobyta wiedza umożliwi Ci pracę w restauracjach lub zakładach gastronomicznych.